Naposledy som vám ukázal ako si vyrobiť jednoduchú varešku z dreva kľudne aj uprostred lesa. Určite si prečítajte prvú časť blogu: Ako na vyrobu drevenj varešky. Teraz by som vám rád ukázal ako z takejto varešky ďalej vyrobiť jednoduchú lyžicu na jedenie, s ktorou si budete môcť naberať jedlo v prírode na výletoch a potulkách ako s vašou lyžicou doma.
K tomuto budeme potrebovať už len jeden nástroj, zato možno ale trocha špeciálny a to nôž lyžičkár. Dá sa zohnať ľahko aj na Slovensku a aj od slovenských výrobcov.
Ako prvé si uhlíkom, ceruzkou alebo niečím ostrým naznačíme plochu ktorú chceme vydlabať. Nezačíname úplne z kraja pretože materiálu nám bude ubúdať a z lyžice by sme mali lyžičku .
Lyžičkáre sú ako pre pravákov tak aj ľavákov alebo aj s obojstrannou čepeľou. Ja začínam rez stále z bočnej hrany smerom dostredu lyžice. Samotný ťah rezu záleží od smeru rastu dreva, od tvaru lyžice a ako nám padne do ruky prípadne ako ju máme uchytenú vo zveráku. Samozrejme stále treba dávať pozor a byť obozretný aby nedošlo k úrazu.
Ak máte dostatok času a dobrý nôž, brúsenie ani nie je potrebné. Hladký rez nožom zabezpečí v dreve menšiu nasiakavosť ako brúsenie dreva ktoré naruší jeho vrchnú štruktúru ktorú je následne potrebné ošetriť nejakým voskom prípadne olejom pre dlhšiu výdrž lyžice.
(pozor: na ošetrovanie drevného riadu nepoužívajte kuchynské oleje)