Ako na výrobu drevenej varešky 2. časť - lyžica

Naposledy som vám ukázal ako si vyrobiť jednoduchú varešku z dreva kľudne aj uprostred lesa. Určite si prečítajte prvú časť blogu: Ako na vyrobu drevenj varešky.  Teraz by som vám rád ukázal ako z takejto varešky ďalej vyrobiť jednoduchú lyžicu na jedenie, s ktorou si budete môcť naberať jedlo v prírode na výletoch a potulkách ako s vašou lyžicou doma.

K tomuto budeme potrebovať už len jeden nástroj, zato možno ale trocha špeciálny a to nôž lyžičkár. Dá sa zohnať ľahko aj na Slovensku a aj od slovenských výrobcov.

Jednoduchá výroba drevenej lyžice?

Ako prvé si uhlíkom, ceruzkou alebo niečím ostrým naznačíme plochu ktorú chceme vydlabať. Nezačíname úplne z kraja pretože materiálu nám bude ubúdať a z lyžice by sme mali lyžičku .

 

V druhom kroku začneme s dlabaním/rezaním lyžice z dreva.

Lyžičkáre sú ako pre pravákov tak aj ľavákov alebo aj s obojstrannou čepeľou. Ja začínam rez stále z bočnej hrany smerom dostredu lyžice. Samotný ťah rezu záleží od smeru rastu dreva, od tvaru lyžice a ako nám padne do ruky prípadne ako ju máme uchytenú vo zveráku. Samozrejme stále treba dávať pozor a byť obozretný aby nedošlo k úrazu.

Postupne si tako po malých kúskoch vydlabávame väčšiu a väčšiu priehlbinu.

Priehlbina nám bude tvoriť lyžicu. Ak už máme veľkú časť lyžice vydlabanú musíme dávať pozor na hrúbku stien lyžice. Aby sme neubrali príliš veľa materiálu a nevznikla tak v lyžici diera. Čo potom s deravou lyžicou? 

Ako posledný ale nepovinný krok je jemné obrúsenie lyžice.

Ak máte dostatok času a dobrý nôž, brúsenie ani nie je potrebné. Hladký rez nožom zabezpečí v dreve menšiu nasiakavosť ako brúsenie dreva ktoré naruší jeho vrchnú štruktúru ktorú je následne potrebné ošetriť nejakým voskom prípadne olejom pre dlhšiu výdrž lyžice. 
(pozor: na ošetrovanie drevného riadu nepoužívajte kuchynské oleje)

Tu už je lyžica po jemnom prebúsení. Ak nemáte veľa času a máte so sebou kúsok brúsneho papiera a guľáš už čaká je to dobrý spôsob ako nedostať triesku do jayzka (tu mal byt smajlik haha len mi to neberie)

Dúfame že sa vám pokračovanie návodu páčilo a vyskúšate si možno niečo nové a aj vas to zabaví aj získate nový jedinečný kus vašej výbavy.

Pozdravuje BH a tím Utafor