Turistika a výlety s deťmi

"Čo sa za mladi naučíš..." Toto staré známe porekadlo krásne vystihuje tému, ktorú si dnes rozoberieme

Turistika a výlety s deťmi a celkovo cestovanie s drobcami mnohí vidia ako niečo komplikované. Z vlastnej skúsenosti môžeme napísať, že spoločné zážitky a prirodzený chtíč byť vonku a behať po lese stoja za to.

Už len samotná cesta autom alebo vlakom je pre deti zážitok. Auto je na presúvanie pohodlnejšie a nie je časovo obmedzujúce. Vlak či autobus je ale zážitok, ktorý nezažijú každý deň.

A čo teda drobcom na výlet zbaliť? Hlavné je deti cestou zabaviť, takže obľúbená hračka musí byť vždy po ruke. Nezabúdajte ani na niečo malé na zahryznutie počas cesty.

Samotnú túru už je potrebné prispôsobiť veku a zdatnosti dieťaťa a to aj čo sa týka vzdialenosti, aj času prejdenej trasy. Tie najmenšie detičky, ktoré zvládnu precupitať nejaký dostupný hrad, alebo krátku prechádzku lesom, okolo jazera atď., toho veľa so sebou ešte nepotrebujú. Pre ne si do batohu pribaľte hračku ako sme už spomínali, obľúbené ovocie a desiatu. Dobrý nápad je aj deka, aby ste sa mohli zložiť, keď bude potrebné spraviť si pauzu. 

Keď mal náš turista cca tri roky, už zvládal na chrbte niesť batôžtek, v ktorom si poniesol svojho plyšáka. Vodu a proviant sme si nabalili my. Na nenáročnú prechádzku na Sklabinský hrad sme so sebou do ruky vzali aj plastový bager, aby naň mohol naberať šišky alebo kamienky. 

Od malička si vedieme aj turistický denník. To by na starosti mali mať rodičia, aby ste drobcom nezabudli dať na zaujímavých miestach turistické pečiatky. Ak máte doma približne 5 ročného turistu, ten si okrem hračky už zvládne v batohu odniesť malú fľašu vody a nejaký kexík. Ten náš si nosil aj svoj skladací hrnček. Podsedák sme mali v batohu nabalený my dospelí. 

Na zabavenie počas kráčania poslúži čokoľvek, čo nájdete v lese, napr. konár, aby sa mohol podopierať ako veľký turista, alebo aby ním mohol klepkať po kameňoch. Osvedčila sa nám hra "čo zaujímavé vidíš?". Prenesiete sa tak do detskej mysle, kde je zaujímavá aj šiška na zemi, alebo machom obrastený kamienok. Ak potrebujete dieťa motivovať dôjsť do cieľa, tak ho viete navnadiť už cestou. A to tým, že za každú turistickú značku, ktorú uvidí ako prvý, dostane kukuričnú chrumku. Tie sa nám na výletoch veľmi osvedčili, dlhé žlté chrumky má rado asi každé dieťa. Poprípade môžete zbierať lesné plody. 

Nech je cieľ vašej túry akýkoľvek, okrem toho, že dieťaťu dané miesto ukážete a niečo mu k tomu poviete, sa s ním nezabudnite aj zahrať tak, ako bude chcieť. Aby z výletu nebola len povinnosť, ktorú chcú rodičia, ale ide o to, aby každé dieťa malo pekné spomienky. 

Okrem vyššie spomenutých drobností nám vo výbave nikdy nechýba repelent proti kliešťom a komárom, šiltovka či klobúčik pre dieťa a v lete opaľovací krém. Ak vieme, že sa budeme motať okolo potoka, tak berieme niekedy aj náhradné oblečenie. Nechajte deti zablatiť sa, šliapnuť do potoka, veď veci sa vždy dajú oprať a byť ufúľaný je pre dieťa zábava aj skúsenosť zároveň. 

Čo by ste mali nechať doma, sú zbytočne ťažké hračky. Kľudne vezmite aj dve-tri, ale niečo ľahké a spratné. V dnešnej dobe elektroniky nechajte doma takisto tablet, ak je naň dieťa zvyknuté, nech si drobec užíva prírodu a vníma svoje okolie. Počas toho ako bude jesť, môže miesto tabletu pozorovať oblaky a hovoriť, na čo sa podobajú.

Ak ste sa doteraz turistike s deťmi vyhýbali, vôbec sa toho nebojte. Vyskúšajte najprv krátky výlet vo vašom okolí, kde si vychytáte všetky muchy a zistíte, že to je ten najlepšie strávený čas.